Japonci vyvinuli zmrzlinu, která vůbec netaje

Velikost textu: AAA

11. 8. 2017

Zmrzlina co netaje a nestéká po rukou, sotva ji člověk dostane na kornoutek či vybalí? Jde to. Díky jahodám a invenci japonských technologů. Ti totiž zjistili, že určitá látka obsažená v jahodách brání odlučování tuku a vody a rychlému tání při vyšší teplotách. V ústech se však zmrzlina krásně roztopí.

Vědci z Kanazawy sledovali účinky jahodového polyfenolu na vlastnosti dezertů. Primárně přitom nezkoumali zmrzlinu. Ale jakýkoli dezert, který obsahoval zmíněný polyfenol, rychle zmrzl a zůstal tuhý i po vytažení z mrazáku.

„Tekutý polyfenol má takové vlastnosti, že znesnadňuje odlučování vody a tuku, takže nanuky obsahující tento polyfenol si drží svůj původní tvar mnohem déle a tají velmi velmi pomalu,“ tvrdí profesor Tomihisa Ota z Univerzity v Kanazawě.

Netající nanuky vyrábí společnost Kanazawa Ice.

„Zmrzlina i po pěti minutách na slunci a při teplotě osmadvacet stupňů Celsia zůstala studená a v nezměněném tvaru,“ tvrdí prezident společnosti Takeši Tojoda.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Související