Olivový olej podporuje hustotu kostí

Velikost textu: AAA

29. 1. 2014

Olivový olej prospívá nejen srdci a cévám, ale podle španělských vědců je výborný také pro prevenci řídnutí kostí. Osoby, které pravidelně konzumují olivový olej, mají totiž vyšší koncentraci kostní bílkoviny osteokalcinu, což souvisí s vyšší hustotou kostního minerálu.

Osteokalcin se vyskytuje v krevním séru a snižuje rezistenci organismu vůči inzulínu, takže je také prevencí diabetu typu 2 a osteoporózy neboli řídnutí kostí,“ tvrdí vědci z Madridské univerzity, kteří zkoumali účinky konzumace olivového oleje na hustotu kostí v průběhu dvou let.

Podobné závěry přinesla studie aténských zdravotníků, podle nichž konzumace olivového oleje a omezený příjem červeného masa zvyšuje hustotu kostí u žen v pozdní dospělosti. Právě ženy ve vyšším věku nejčastěji trpí řídnutím kostí – osteoporózou.

U středomořských národů je přitom osteoporóza vzácnější – ve srovnání s evropskými národy střední a severní části kontinentu. Středomořská strava je bohatě prostoupena olivovým olejem.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Související