Hlávkový salát s olivovým olejem a ořechy: Je to »všelék«!

Velikost textu: AAA

25. 5. 2014

Hlávkový salát je velmi zdravým jarním a letním zpestřením jídelníčku. Ještě zdravější ale je, když se obalí v olivovém oleji. Nejenže lépe klouže do žaludku, ale navíc snižuje tlak a zlepšuje zdraví srdce a cév. Blahodárně působí hlávkový salát také v kombinaci s ořechy či tučným avokádem.

Vědci z King’s College v Londýně zjistili, že při konzumaci hlávkového salátu s olejem dochází v žaludku k chemické reakci, při níž se tvoří nitrované mastné kyseliny, které reagují s enzymy v buňkách a snižují krevní tlak.

Vysoký krevní tlak je tichým zabijákem, protože se nijak neprojevuje a není navenek cítit. Jenže vede často ke smrtelným mrtvicím a infarktům.

Listový salát obsahuje velké množství dusičnanů, zatímco olivový olej, ořechy a avokádo nenasycené mastné kyseliny. Pokud je člověk konzumuje spolu, v žaludku z nich tvoří nitrované mastné kyseliny snižující krevní tlak. Bohatým zdrojem dusičnanů jsou salát, špenát, celer, řepa a mrkev.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Související