Proč jsou díry v ementálu?!

Velikost textu: AAA

1. 6. 2015

Kdyby díry v ementálu skutečně způsobovaly myši, asi by si tento sýr koupil málokdo. Pohádková fantazie je sice dětsky roztomilá, ale hygienicky naprosto nepřijatelná. Jenže, čistý původce tohoto jevu úplně není! Mezery typické pro tento a další druhy sýra jsou způsobeny mikroskopickými kousky slámy, které napadají do mléka před výrobou.

Švýcarský vládní zemědělský institut Agroscope to teď potvrdil s tím, že když se mléko sbírá u farmářů, „mikroskopické částečky slámy“ napadají do mléka a při zrání sýra způsobí nejdříve miniaturní otvůrky, které se postupně rozšiřují.

Typické jsou tyto otvory pro sýry typu ementál a appenzell.

„To také vysvětluje to, proč domácí sýry od malých farmářů mají děr více, zatímco moderní vysoce hygienické provozy mají sýry se stále menšími otvůrky. Za posledních patnáct let se totiž modernizací dosáhlo minimální kontaminace mléka mikroskopickými nečistotami. A také moderní metody farmaření brání kontaminaci mléka slámou při dojení,“ tvrdí Agroscope.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Související