Bublinky v perlivých nápojích poškozují zuby silněji než víno, džus i ocet

Velikost textu: AAA

4. 5. 2017

Vědci z Londýna varují před konzumací perlivých vod. I když neobsahují cukr, jsou pro zuby velmi nebezpečné. Roztok vody s oxidem uhličitým je totiž kyselejší než víno, džus a dokonce i ocet. Tyto kyseliny narušují minerální sklovinu a zvyšují riziko kazů a eroze zubů.

„Většina lidí vůbec netuší, že perlivá voda je extrémně kyselá, její pH je rovno hodnotě tři, což je extrémní kyselina. Bublinky erodují zubní sklovinu a způsobují zažloutlé a flekaté zuby,“ tvrdí doktor Adam Stone z největší nestátního zdravotnického zařízení v Londýně sídlícího na Harley Street.

Džusy, octová zálivky salátu a vína jsou jen o málo méně nebezpečné, jejich pH se pohybuje o několik desetin výš.

„Všude vidíte lidi popíjet džusy, kávu a perlivé vody. Všechny tyto vysoce kyselé nápoje napadají zuby. Po každé konzumaci něčeho takového potřebují zuby tři hodiny, aby se z toho zotavily,“ tvrdí doktor Stone.

Pokud tak člověk pije celý den kávu, džusy a perlivou vodu, jeho zuby se vůbec nezvládají zotavit, oslabuje se jejich sklovina a zvyšuje riziko kazivosti.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Související