Šéf Zdeněk Pohlreich na lyžích: Tak to tu ještě nebylo!

Velikost textu: AAA

16. 3. 2010

„Týden na horách – a člověk má z těch věčných smažáků a řízků jaterní testy jako Joe Cocker,“ nadává šéf, když zatouží po kyselu a prostých podkrkonošských jídlech.

Zdeněk Pohlreich přijíždí do Krkonoš za hezkými děvčaty, dobrým jídlem a sportem. Třetí důvod svého pobytu rozhodně nezanedbává a užaslým divákům předvede své obloučky na sjezdovce. S tím druhým se snaží upřímně pomáhat, aby si do hotelu Hvězda v Peci pod Sněžkou našlo za dobrou krmí cestu stále více hostů. Sympatickou provozovatelku Kateřinu Hrubou ani její kuchaře ale rozhodně šetřit nebude. Regionální kuchyně je dnes celosvětový šlágr číslo jedna a do Pece rozhodně patří, tvrdí šéf. Jak jinak prorazit v tvrdé konkurenci, čelit krizi a sezonnímu provozu, odlivu cizích hostů a ještě k tomu vydělávat? Musíte se odlišit a váš výkon musí být stále stejně kvalitní, radí Zdeněk Pohlreich. Výkyvy se totiž nepromíjejí…

Hotel Hvězda už něco pamatuje. Stojí na hlavní ulici v Peci pod Sněžkou a má útulnou restauraci v původní roubence v přízemí. V kuchyni zahlodal zub času. Personál je sice mladý, ale vybavení již dosluhuje a je potřeba vydělat si na nové. Nejlepší by bylo, kdyby silvestr trval celý rok, myslí si provozovatelka. Chtěla by se odlišit od konkurence a vařit s větším ziskem, lépe a jinak. Po krkonošsku. Jenže nikdo už ani neví, jak má takové správné lidové jídlo vypadat a chutnat. Inspirací je jediná Krkonošská kuchařka. Zdejší tři kuchaři jsou zvyklí spíš na minutky a fritézu. To je výzva pro šéfa, který (sice nerad) zuje lyžáky, navlékne bílý rondon, opásá se zástěrou a jde na to! Diváky naučí citronovou omáčku k pstruhovi, číšníka kapučíno, Martina kuře na soli a cmundu s uzeným, šéfkuchaře Láďu kapra načerno a majitelce předvede správný Tafelspitz.

V Krkonoších se po staletí připravovaly brambory stokrát jinak a chutnaly výtečně. Kyselo je polévka z chlebového kvásku s houbami, tu tady umějí, není ale vždycky stejně dobrá. Někdy není dokonce k jídlu. Do sladkostí se dají využít lesní plody, především borůvky. Zvěřinu v Peci nedělá skoro nikdo. S ochutnávkou je třeba vyjet za hosty až na sjezdovku – mráz nemráz – a pozvat je na zátěžový oběd. Jak tohle dopadne? Pohlreich má pro hotel hned několik překvapení a kuchaři ho potěší dárečkem v podobě konkurentovy kuchařky. Omlátí jim pánvičku o hlavu? To uvidíte! A samozřejmě také to, zda dostanou vytouženou hvězdu. Zatím mu předložili připálenou sekanou – to by museli jít hodně do sebe a taky zapomenout na noční sedánky s panáky a pivem. Taková hezká restaurace by si zasloužila lepší jídlo! Vyhodí to tu šéf do povětří, zabije číšníka, nebo je ve Hvězdě naučí vařit kvalitní regionální kuchyni? Dívejte se na další díl Ano, šéfe! už dnes ve 21. 20 na Primě!

Autor: Zuz, foto archiv 'http://www.odhaleno.cz/naha_celebrita-1/316-sisa-sklovska.htm','Tip: Podívejte se na dnešní nahou celebritu!'

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nejčtenější